Κανναβιδιόλη & Επιληψία

Posted by Sotiria 30/06/2020 0 Comment(s) Κανναβιδιόλη & Ασθένειες,

 

 

Λίγα λόγια για την ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους..

 

Η επιληψία είναι μια από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληπτικών κρίσεων. Έχει εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από αυτήν την ασθένεια.

Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2010, κατέταξε την επιληψία ως τη δεύτερη πιο επαχθής νευρολογική διαταραχή παγκοσμίως.

 

Οι τύποι επιληπτικών κρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μπορεί να ποικίλλουν από πολύ σύντομες και ήπιες σε ένταση έως βίαιες και με έντονους σπασμούς κρίσεις που μπορεί να διαρκέσουν για ώρες μέχρι να σταματήσουν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δεν είναι ασυνήθιστο για τους πάσχοντες να επιφέρουν σωματικές βλάβες από τις επιληπτικές κρίσεις και η διάρκεια και η συχνότητα αυτών των επιθέσεων μπορεί να είναι πραγματικά επιζήμια για την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Οι ίδιες οι κρίσεις μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως τραυματισμός στον εγκέφαλο, όγκους και λοιμώξεις.

 

 

 

Δυστυχώς το 30% των ασθενών εξακολουθούν να θεωρούνται ως “ανθεκτικοί στη θεραπεία” παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με αντιεπιληπτικά φάρμακα, που ωθεί τους ασθενείς να αναζητούν εναλλακτικές και νέες θεραπείες. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, έχουν σημειωθεί σημαντικοί πρόοδοι στην κατανόηση της φαρμακολογίας και του μηχανισμού δράσης των κανναβινοειδών.

 

 

 

Πως η κάνναβη μειώνει τη δραστηριότητα των επιληπτικών κρίσεων;

 

Η κύρια λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μας (ΕΚΣ) είναι να διατηρούνται σε ισορροπία όλα τα σημαντικά συστήματα του σώματος. Αυτή η ισορροπία των διαφόρων στοιχείων/συστημάτων, τα οποία λειτουργούν ξεχωριστά αλλά αλληλοσυνδέονται, ονομάζεται ομοιόσταση.

Το ΕΚΣ βοηθά στη διατήρηση της ομοιόστασης μέσω των κανναβινοειδών του οργανισμού (που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή, τα οποία είναι πολύ παρόμοια σε δομή με τις ενώσεις που βρίσκονται στην κάνναβη, όπως το CBD).

 

Τα ενδοκανναβινοειδή ενεργοποιούν τους κυτταρικούς υποδοχείς του ΕΚΣ που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα μας (βρίσκονται στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, τα ζωτικά και αναπαραγωγικά όργανα) και εργάζονται για να επιστρέψουν το σύστημα μας στην κατάσταση της ομοιόστασης. Όταν η ισορροπία του σώματος μας είναι πολύ μακριά από την κατάσταση της ομοιόστασης και τα ενδοκανναβινοειδή μας δεν μπορούν να την επαναφέρουν στο φυσιολογικό, τότε μπορούν να χορηγηθούν τα (έξω)κανναβινοειδή από την κάνναβη. Παρέχουν πρόσβαση στο ΕΚΣ με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα ενδοκανναβινοειδή (λόγω της δομικής τους ομοιότητας) και βοηθούν ουσιαστικά το ενδοκανναβινοειδές σύστημα να επιστρέψει το σώμα πίσω σε μια φυσιολογική υγιή κατάσταση, με έναν απόλυτα φυσικό και υγιεινό τρόπο. 

 

 

 

Ποιο είναι το καλύτερο κανναβινοειδές για την επιληψία;

 

Λόγω του μεγάλου αριθμού διαφορετικών τύπων επιληπτικών κρίσεων και λόγω της διαφοράς μεταξύ των ατόμων και της μοναδικής τους χημείας δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Ορισμένοι επιστήμονες είναι ανένδοτοι στο ότι η καλύτερη δυνατή επιλογή για το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με επιληψία χρησιμοποιεί τα πάντα που μπορεί να προσφέρει το φυτό της κάνναβης διότι καταναλώνει όλα τα στοιχεία από το φυτό ταυτόχρονα έχοντας αυτό που ονομάζεται “συνδυαστική επίδραση” (entourage effect), όπου όλα τα κανναβινοειδή και τα τερπένια κάποιας ποικιλίας (χημικό προφίλ) δουλεύουν μαζί δυναμικά για να επιτύχουν την απόλυτη θεραπεία.

 

 

 

 

 

Πηγές:

https://www.clinicaltherapeutics.com/article/S0149-2918(18)30325-4/fulltext

https://wakeup-world.com/2018/11/11/marijuana-and-epilepsy-heres-howcannabis-stops-seizures-12-studies

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651410/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24595491

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604191/

https://greencamp.com/benefits-of-weed/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819831/

Leave a Comment